שני המאמרים הבאים על "איך לשפר את האנגלית שלי בעצמי", שואפים לעזור לכם להכניס את תרגול השפה להיות חלק מהיום יום שלכם. החלק הזה, הראשון, יפרט על דברים שחשוב לתת עליהם את הדעת רגע לפני שנצא לדרך. החלק השני יכיל רשימה קונקרטית של דברים שניתן לעשות כדי לשפר ולהטמיע את השפה ביום יום.
לפני הכל, לא משנה מה תבחרו לעשות מתוך ההמלצות, הקפידו על שני חוקי ברזל, קריטיים ללמידת מבוגרים! למה הם נחוצים? כי מה לעשות, אין לנו את מבחני הבגרות האלה שאנחנו עוצרים למענם הכל, או את ההורים שפשוט יושיבו אותנו ויגידו לנו ללמוד. כמבוגרים, וכדי לעזור לעצמנו ללמוד, אנחנו צריכים לדעת איך לגשת לזה.
אז, החוק הראשון:
ודאו שאתם אוהבים, נהנים, מגלים עניין, בכל מה שאתם קוראים או צופים בו או בכל נושא שאתם לומדים או משוחחים עליו. היופי בעבודה על שפה זה שאפשר להתעסק בכל מה שמעניין אותנו, רק לעשות זאת באותה השפה . אם נעסוק בדברים שמעניינים אותנו ונעימים לנו הסיכוי שנתמיד יעלה בצורה משמעותית. כך גם הסיכוי שנוכל לשקוע במה שאנחנו עושים ואפילו לשכוח שהוא באנגלית.
החוק השני:
אל תגזימו. זה ממש לא כמה שיותר- יותר טוב. בדיוק כמו בדיאטות "כאסח" זה פשוט לא עובד. הרעיון הוא ליצור תוכנית הגיונית שתכיל את הדברים שהכי חשוב לכם לעבוד עליהם, ותיקח בחשבון את אילוצי החיים שלכם. ככה תוכלו להתמיד. באותה נשימה, התוכנית צריכה להתנהל באופן שיהיה מספיק משמעותי ומספיק תדיר על מנת לעשות הבדל.
וכעת, להמלצות:
- מצאו שותפים לדרך- בכל מה שקשור להטמעת הרגלים חדשים, ועמידה ביעדים- ביחד זה פשוט יותר ונעים יותר. מצאו שותף או שותפה שמעוניינים גם הם לשפר את האנגלית שלהם ושתפו אחד את השני בתוכנית שלכם כיצד לעשות זאת. התייעצו על דברים שעולים בדרך, ואפילו "דווחו" אם עשיתם (וגם אם לא) את מה שהתחייבתם לו השבוע. לפעמים רק הידיעה שאנחנו צריכים לעדכן מישהו נותנת לנו את הפוש לעשות זאת.
- חשבו מראש- על מה הכי חשוב לכם לעבוד?- ללמידת שפה יש ארבעה היבטים בהם חשוב לגעת- קריאה, כתיבה, דיבור והקשבה/הבנה. כדי להתמקצע חשוב לעבוד על כולם. אבל, כאמור מכיוון שזמננו מוגבל, חשוב שנחליט במה הכי חשוב לנו להשתפר, לפחות כרגע. בניית תוכנית העבודה שלנו תתבסס על המטרות שהכי חשובות לנו. אם נרצה, בעתיד, נוכל להזיז את הפוקוס למקום אחר.
- דעו מה צורת הלמידה שהכי עובדת לכם?– אחד היתרונות בלמידת מבוגרים, היא שרובנו כבר מכירים את עצמנו, ויודעים איזו צורת למידה הכי מועילה לנו. למשל, יש את אלה שהכי קל להם ללמוד לבד, לשבת ולקרוא או לכתוב. יש כאלה שמעדיפים ללמוד עם אנשים, וכל דבר לנהל בשיחה או התכתבות. יש כאלה שצריכים לראות את הדברים מול העיניים- לזכור את האופן שהם כתובים ונראים (צבעים בולטים יעזרו להם במיוחד). ויש כאלה עם שמיעה מוזיקאלית מפותחת במיוחד, שצריכים לשמוע הכל, את צורת הביטוי של המילים והרצף. חשוב לדעת מה עובד לנו, ולהתאים את רב הדברים שנעשה- למה שנכון יותר עבורנו.
- נסו לבחור נושא, או כמה נושאים, שתשמחו להעמיק בהם במסגרת העבודה על השפה. החליטו שהחודש סוף סוף תקראו, תשוחחו, ותקשיבו לפודקסטים באנגלית על מערכת השמש, תרבות יפן או פסיכולוגיה חיובית- דברים שכבר ממש הרבה זמן רציתם לעשות ופשוט לא יצא לכם. בחירת הנושא תעמיק את ההנאה שלכם מהאתגר ותוסיף לו רבדים נוספים.
אז, אחרי שהפנמתם את שני חוקי הברזל, וחשבתם קצת על ההמלצות, זה הזמן לשאול את עצמכם- כמה זמן בשבוע נכון לכם להקדיש למטרה הזו? ומתי? בהתאם לצורת הלמידה שהכי עובדת לכם, והמטרות שלכם. בחרו כמה מהסעיפים מרשימת הרעיונות להטמעת השפה ביום יום שנמצאת במאמר הבא. שימו לב- המטרה היא שהתוכנית תזרום ביום יום שלכם, ושיהיו כמה שפחות דברים שמצריכים היערכות מיוחדת לביצועה.
בהצלחה!